SVUNG TÁNCESTEK • DANCE EVENINGS

Tempó, lendület, iram, elrugaszkodás, ütem, svung. Ezek a szavak jutnak eszünkbe, amikor egy jó táncelőadásról beszélgetünk vagy gondolkodunk. De gyakran használjuk ezeket a szavakat akkor is, amikor az életről vagy a velünk megtörtént eseményekről akarjuk megfogalmazni érzéseinket. Ilyen értelemben a svung tehát része a mindennapjainknak és része a nonverbális kommunikációnknak is, csakúgy, mint a mozdulat és a tánc. Életünkre, csakúgy, mint a táncra – mindarra, amit kulturális, esztétikai, művészi és társadalmi értelemben táncnak nevezünk – az állandó változás jellemző. De a mozgásban, a mozdulatban és a gondolatban mindig ott van a lendület és a svung, ami valójában változatlan és állandó. Ez a kettőség formálja a táncelőadásokat, teremt új előadói stílust és esztétikát a színpadon.

A SVUNG táncestek sorozat a Jurányi Inkubátorház kezdeményezésére jött létre. A havonta egy-két alkalommal jelentkező program szerkesztését az inkubátorház felkérésére három, a táncművészet területén dolgozó szervezet végzi: a Katlan Csoport, a Műhely Alapítvány és a SÍN Kulturális Központ. A program összeállításánál és szakmai kritériumainak a megfogalmazásánál arra törekedtünk, hogy az általunk összeállított szempontrendszer az alkotókat segítse és támogassa. Az előadások kiválasztásánál tehát az volt számunkra a fontos, hogy a koreográfia olyan értékeket hordozzon magában, amelyek hűen tükrözik az alkotók elkötelezettségét és hitét saját munkájuk iránt.  Egyéni hangot, bátorságot és a művészi önmeghatározás képességét és igényét kerestük a darabokban.A most útnak induló táncsorozat ezeket az értékeket szeretné megmutatni a nézőknek. Olyan műveket igyekeztünk-igyekszünk válogatni, amelyek magukban hordozzák ezt a szakmaiságot és svungot, amiben mi magunk is hiszünk.

FELHÍVÁS JELENTKEZÉSRE

 

KÖVETKEZŐ ELŐADÁS:

2014. május 4. 20h

Body Lotion co-dance / Arany Virág – Hadi Júlia: Lép és Idő

PREMIER

juranyihaz.hu

 

KORÁBBI ELŐADÁSOK:

2014. március 22. 20h

Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ bemutatja: „there’s an elephant in every room…”

 

Csontvázak a szekrényben, elefántok a szobákban, nem beszélve arról az átkozott gerendáról a szememben, és hogy a bagoly szerint a veréb nagyfejű… na, meg hogy csak-csak törjük azokat a korsókat egymás után, miközben a sánta kutya beelőz balról, az pedig biztos, hogy egy fecske nekem semmire sem elég… és vehetsz rózsát tövis nélkül, de akkor az is benne lesz az árban… Meg kéne végre találni azt a szürke szamarat – jelen esetben elefántot – ebben a sűrű ködben, elcsípni két pislogás, homlokráncolás, nyelés, sóhajtás vagy ajakbiggyesztés között. Na, akkor talán végre helyükre kerülhetnének a dolgok… talán…

Társas megismerés, társas befolyásolás, önigazolás, empátia, agresszió, előítéletek és félelmek… Milyen tanult folyamatok gyakorolnak hatást az egyén vágyaira, önmagáról kialakított képére, értékrendjére? Miért kerülnek az elképzeléseink gyakran távol a tényleges tetteinktől? Mennyiben beszélhetünk objektív szinten önállóságról vagy szabad akaratról? Mekkora mértékben határoz meg minket a közeg, környezet, amiben élünk?

Előadók: Biczók Anna, Cuhorka Emese, Fülöp László
Koreográfus: Fülöp László
Kutatási partner: Hajnóczy Luca
Zene: Mizsei Zoltán
Fény: Pete Orsolya

Producer: SÍN Kulturális Központ
Támogatók: L1 Egyesület, Open Latitudes (3), Emberi Erőforrások Minisztériuma, OFF Alapítvány, Tanec Praha o.s., Papírna Kulturní Centrum, Bora Bora – Dans og visuelt teater (DNA), Schloss Bröllin e.V. A projekt az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával valósult meg.

juranyihaz.hu

interjú Fülöp László koreográfussal

 

2014. április 4. 20h

Színház- és Filmművészeti Egyetem – Arany János: Toldi

 

Eltáncolva, megénekelve, Arany János Toldiját igazán egyedi megközelítésben láthatják áprilisban a Jurányi nézői. A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadását Horváth Csaba rendezte.

Arany János már a saját korában is több generáció számára lebilincselő olvasmánynak szánta a Toldit. Most Horváth Csaba lélegzetelállító koreográfiája teszi ugyanezt. Miközben a színpadon elhangzik a mű az első szótól az utolsóig, a műben foglalt kalandok, akciók és hangulatok maguk is megelevenednek. A malomkő, a farkaskaland, az üldözés, a pesti utcák, a bika, a cseh vitéz, a nagyvárosba tévedt parasztgyerek hontalansága, a gyermekeit vesztett anya fájdalma, Toldi György ármánya, a magyar király nemes alakja… mindez megidéződik szóban és mozgásban – a mai kor komplex ábrázolásában, feledhetetlen rendezésben – szűk két órában.

Az előadás során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc a szöveg szerves részévé válik. „Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén.” – Horváth Csaba

Író: Arany János
Rendező: Horváth Csaba
Osztályvezető tanár: Lukáts Andor és Horváth Csaba
Színészek: Gyöngyi Zsuzsi, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Nagy Norbert, Pallag Márton,
Varga Krisztina és Zsíros Linda

juranyihaz.hu