Elhallgatott Hétköznapok

SZOMBATI ANETT ÉS TÓTH LAURA – ELHALLGATOTT HÉTKÖZNAPOK

2016. április 25. és május 23. 19h, Trafó Stúdió

Szombati Anett és Tóth Laura a Budapest Kortárstánc Főiskolán végeztek 2014-ben. Első közös munkájuk az Elhallgatott Hétköznapok című rövid koreográfia volt, amellyel elnyerték a Szólóduó Nemzetközi Táncfesztivál Közönségdíját 2015-ben. A munkafolyamat tovább folytatódott, koreográfiájukat tovább formálták.

„Egy jellegzetes mozgásnyelv kialakításával kezdtünk el foglalkozni. Sajátmagunk és mások megfigyelésén keresztül összegyűjtöttük a mindennapok automatikus, felvett gesztusait és egymásra adott reakcióit.  Elemeztük a hétköznapok „koreográfiáit”, ahogy az emberek elmennek egymás mellett, figyelik a másikat, sorban állnak, előznek, egymásba botlanak, akadályozzák a másikat.  A látványosabb kirohanástól, az egészen apró ruhaigazításokig bármely megszokott-berögzült mozdulat alkotóeleme lehet darabunknak.
Életszerű szituációkat vettünk alapul, és ezekből teremtettünk egy alternatív valóságot. A kiválasztott helyzetekben az egyének közötti kapcsolatok határozzák meg az egymáshoz való viszonyunkat, a sebességet és a tér használatát. A szerkesztést tekintve, hol az absztrakt és a hétköznapi mozgás határvonalainak elmosására, hol a különbözőségek kiemelésére tesszük a hangsúlyt. A darab során az egymásra való reflexió kitüntetett szerepet kap.
A duett zenei alapját Békési Ervin zajokból összeállított hanganyagai mellett, főként a The Books zenekar felvételei adják. A zenekar önmaga is kísérletezik az életünket körülvevő hangok, zajok egységes kompozíciókba szedésével, így világa nemcsak szorosan illeszkedik koreográfiánkhoz, hanem sokszor kiindulási alapként is szolgált.”

Alkotók, előadók: Szombati Anett, Tóth Laura
Zene: The Books, Békési Ervin

Produkciós partner: Katlan Csoport

Trailer
Trailer2
Facebook
Kritika