Sailer

DoNt’t Eat Group & bodylotion co-dance – Sailer
2017. június 13-16. között minden este, CHB – Collegium Hungaricum Berlin
facebook

Az elektronikus zenében is használt „loop samplerezés” (a hangminták hurokszerű repetíciója) működési elvéből kiindulva a zene ismétlődő és egyben fokozatosan építkező dramaturgiáját ültetjük át a filmnyelvbe egy saját fejlesztésű videoloop-rendszer segítségével. Eközben kihasználjuk az elektroakusztikus improvizatív zene spontaneitását, esélyt adva arra, hogy az „irányított véletlen” megtermékenyíthesse a filmkészítés folyamatát is.

Loopfilm-sorozatunk az élőben létrehozható film megalkotásának a lehetőségeit kutatja. Ennek a voltaképpen metaművészeti folyamatnak a következő fázisában a filmmontázs szerkesztési elvét integráljuk előadásunkba. Ezt a filmes technikát hagyományosan az 1920-as évek óta használják;  lényege egy olyan vágási-szerkesztési módszer, amelynek segítségével az időben és térben egymástól távol eső jeleneteket összevágva a film egy újabb tartalmat hordozó rétege jöhet létre. Olyan új tartalom, ami külön-külön egyik snittben sem található meg, mégis az egymást követő jelenetek kölcsönhatásából érzékelhetővé válik. Ezt az asszociatív, a megszokott kognitív kapcsolatokat felszabadító építkezést alkalmazzuk majd a FORMS fesztiválon látható és hallható loopfilm-akciónkban, ahol húsz kisebb, párhuzamosan megfigyelhető installációt, akciót működtetünk egyszerre a színpadon. Ezeknek az eltervezett jeleneteknek az áradatából merítjük véletlenszerűen, intuitívan, az éppen kialakuló kontextustól függően filmünk mozaikdarabjait.

Célunk egy egyszeri és megismételhetetlen film megalkotása, amely az audiovizuális színpadi cselekmény képi interpretációja. A létrejövő film folyamatosan új elemekkel bővül. Maga a folyamat alakítja a dramaturgiát és rendeli sorra egymás mellé a múlt és a jelen fragmentumait.

Alkotók: Diák István, Juhász András, Sőrés Zsolt (DoN’t Eat Group)
és Arany Virág, Hadi Júlia (bodylotion co-dance)

Produkciós partner: Katlan Csoport
Támogatók:  emmi bodylotion_logo

FORMS #1   FORMS #2