Rescept for the 23.000

Raubinek Lili – Respect for the 23.000
2024. február 20. h 20, Trafó

(Bemutató: 2023. április 24-25. Artus)

Egy táncelőadás a tizenkétórás műszakok, altatódalok, dühkitörések, a legállhatatosabb kollégák és a végtelen sok közös játék helyett.
A világjárvány megjelenésekor kezdtem el dolgozni egy budapesti befogadó lakásotthonban. Ide olyan gyerekek érkeznek, akiket kiemelnek a családból vagy nevelőszülőtől és új helyet keresnek nekik, bántalmazás, elhanyagolás miatt. Amíg meg nem találják a megfelelő gyermekotthont vagy nevelőszülőt, addig itt várakoznak. 

Az ottlétem alatt rengeteg boldog és borzasztó dolognak voltam részese, vagy csak megfigyelője. Sok más érzés mellett az egyik legmeghatározóbb a tehetetlenség lett. Egy ponton túl nem tudtam többet tenni a gyerekekért, és nem azért mert nem akartam, hanem mert a gyermekvédelmi rendszerünk egy KALAP SZAR, a benne dolgozókon túl, a gyerekeket is napi szinten abuzálja. Tehetetlenül álltam és néztem, ahogy engem is bedarál a rendszer és elkezdek szörnyeteggé változni. Mindez azért leginkább, mert az állam vezetői, akiknek vállalnia kellene a felelősséget, magasról SZARNAK valójában a gyerekekre a családokra, azokra akiknek szüksége lenne a segítségére. 

Az előadás tehát nem egy történetet mesél el és arra sem vállalkozik, hogy táncon keresztül bemutasson bármit. Csupán tiszteletemet akarom kifejezni efelé a 23.000 gyermek felé, akik nap mint nap próbálnak túlélni ebben a SZAR rendszerben. Habár nekik ettől nem lesz jobb.

Alkotók: Gláser Márton, Kelemen Patrik, Lévai Viola, Raubinek Lili, Thury Zita
Zene: Mákó Rozi
Fény: Dézsi Kata
Tér, asszisztencia, konzulens: Petrányi Luca
Koreográfus: Raubinek Lili
Produkciós partner: Katlan Csoport

Támogatók: Imre Zoltán Program, Nemzeti Kulturális Alap, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Artus – Arccal a halnak program, Tranzit House

Kritika
2023
Török Ákos: Földharcok
Interjú
Török Ákos: Fogalmam sincs mi lesz velem
Puskás Panni: A Respect for the 23.000 dühből született

2024
Sisso: Raubinek Lili: Respect for the 23.000