Relax

Vass Imre – Relax
Bemutató: 2023. november 28-29. h 20, Trafó

Mivel próbáljuk kitölteni a feltöltődésre szánt időnket? Tudatában vagyunk, hogy mire vagyunk ráfeszülve? Le tudunk-e állni a pörgéssel? Hogyan, tudunk megpihenni, kikapcsolódni? Mi az, ami feltölt?

Életmódunk, a digitális környezet és a világ történései is egy állandósult fizikai és idegrendszeri aktivitásban tartanak minket, a stressz ömlik ránk minden irányból. Végtelen módon tudunk befeszülni és még az ellazulás kényszere is ránk nehezedik.

A kapitalista beidegződések miatt azonban a relaxáció és a pihenés kultúráját is áthatja a produktivitás eszméje, arra ösztönözve minket, hogy a szabadidőnket minél hasznosabban, minél aktívabb programokkal töltsük ki. Pihenés helyett sokszor a szórakozást választjuk – a fogyasztási körforgás aktív résztvevőiként maradva, magunkat relaxációtól és töltődéstől valójában megfosztva.

A relaxáció a test és az elme feszültség és szorongás mentes állapota. Az ellazulás és feltöltődés szükséges ahhoz, hogy a mindennapi stresszel a szervezet meg tudjon birkózni. Az, hogy képesek vagyunk lelazulni azonban csak az első lépés, a visszatérő (krónikus) befeszülések oldásában, a gátló viselkedésbeli mintázatokkal való munkában.

Koreográfus, rendező: Vass Imre
Előadók, alkotók: Gaál Júlia, Kancsó Luca, Nagy Csilla, Vass Imre
Zeneszerző: Molnár András
Színpadkép: Vass Imre
Fény: Dézsi Kata
Jelmez: Kudron Anna / Pinkponilo
Film: Kőrösi Máté
Partner: Műhely Alapítvány
Koprodukciós partner: Katlan Csoport, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Vass Imre az Európai Unió Kreatív Európa – Life Long Burning – Creative Crossroads program támogatott művésze. A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Támogatók: Life Long Burning, Budapest Főváros Önkormányzata, Füge Produkció, Staféta, Nemzeti Kulturális Alap, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Műhely Alapítvány, Új Előadóművészeti Alapítvány, Visegrad Fund

Interjú
Bordás Katinka: Jurányi Latte – Vass Imre
Puskás Panni: “Ha azt állítanánk, hogy az egész munkafolyamat relaxált volt, nem mondanánk igazat”